Nationale COPD Challenge

Direct naar

  Close

   Wat is de Nationale COPD Challenge

   De Nationale COPD Challenge is een programma voor zorgprofessionals om samen met mensen met COPD aan de slag te gaan.

   Aanmelden of meer informatie? Ga naar www.nationaleCOPDchallenge.nl.

   In tijden van het coronavirus en de daaruit volgende maatregelen achten wij het ongepast om wandelen in groepsverband te stimuleren. De COPD Challenge wordt daarom in 2020 op een andere manier ingevuld.

   Jouw Wandeluitdaging

   Dit programma kan de zorgverlener aanbieden aan mensen met COPD om zelfstandig te gaan wandelen. Deelnemers schrijven zich zelf in en kiezen een eigen startmoment. Deelnemers ontvangen elke maand een trainingsschema met wandeltips, oefeningen en informatie over COPD en bewegen. Via filmpjes worden zij gemotiveerd door bekende Nederlanders. En dat voor een half jaar lang! Deelnemers hebben de keuze om toe te werken naar een wandelniveau van 3 of 5 km.

   De Beweegkaart

   Deze kaart met oefeningen voor mensen met COPD is gratis te downloaden en uit te delen. Met de kaart wordt je uitgedaagd dagelijks thuis te bewegen.

   Nationale COPD Challenge

   In tijden van het coronavirus en de daaruit volgende maatregelen achten wij het ongepast om wandelen in groepsverband te stimuleren. De COPD Challenge wordt daarom in 2020 op een andere manier ingevuld met “Jouw Wandeluitdaging” en de “Beweegkaart”.

   In 2018 en 2019 nodigden wij zorgprofessionals uit om wekelijkse wandelgroepjes te organiseren en begeleiden. De uitdaging voor de deelnemers was om 20 weken lang wekelijks minstens een uur gezamenlijk te wandelen, waar mogelijk aangevuld met één of twee individuele wandelingen door de week. De wandelafstand werd langzaam opgebouwd, met als doel het afleggen van een finalewandeling van bijvoorbeeld 3 of 5 km. De wandelingen startten in mei en werden afgesloten met een feestelijke finale in september.

   Het lotgenotencontact, contact met de zorgprofessional, het plezier en de positieve ervaring met bewegen zijn belangrijke succesfactoren. Onderzoek liet een toename van fysieke activiteit van maar liefst 35% zien. De Nationale COPD Challenge was in 2018 en 2019 een groot succes, waarbij in 2019 meer dan 200 deelnemers wandelden, verspreid over 14 locaties door het land.

   De zorgprofessional werd ondersteund door de Bas van de Goor Foundation. Denk daarbij aan materialen zoals een stappenplan voor organisatie, een lokale website, flyers, posters en presentatie voor de informatiebijeenkomst voor deelnemers.

   De Nationale COPD Challenge is een programma van de Bas van de Goor Foundation, ontwikkeld in samenwerking met de werkgroep Move2Improve, het Longfonds en AstraZeneca.

   Finale Nationale Diabetes Challenge, Amsterdam (29-09-2018)

   Testimonial

   Wat zijn we trots! Zaterdag 29 september 2018 was het zo ver: de finale van de Nationale COPD Challenge!

   In mei 2018 zijn we in het Jeroen Bosch Ziekenhuis gestart met de Nationale COPD Challenge. Een vaste groep van enthousiaste mensen met COPD heeft met veel plezier 20 weken lang gewandeld, samen met een zorgverlener van Longgeneeskunde. We hebben hierbij ondersteuning gehad van de Bas van de Goor Foundation die al jaren de Nationale Diabetes Challenge organiseert. De Nationale Diabetes Challenge is een initiatief waarbij zorgverleners samen wandelen met mensen met diabetes of andere chronische aandoeningen, ten behoeve van een gezonde leefstijl. In 2018 deden voor het eerst 23 mensen met COPD mee.
   Vanuit Den Bosch zijn we op die finaledag met 2 volle bussen deelnemers vertrokken naar het festival in Amsterdam. We kwamen om ongeveer 10.30 uur aan in het Olympisch stadion. Het was een prachtige zonnige dag. Het stadion was gevuld met ongeveer 4000 mensen. Het was een prachtig gezicht vanaf de tribune. Al die enthousiaste mensen die wekenlang samen getraind hebben voor dit moment. Er was een professionele warming up door Olga Commandeur (oud-atlete en presentatrice van het tv-programma Nederland in Beweging). En nadien volgde de opening door van Bas van de Goor. Voor deelnemers aan de Nationale COPD Challenge volgde nog een toespraak van prof. dr. Richard Dekhuijzen (hoogleraar longgeneeskunde). Daarna klonk het startschot voor onze wandeling. De groep van het JBZ bestond uit 20 deelnemers, waaronder mensen met COPD en hun familie, longarts Mariëlle Broeders en longverpleegkundigen Jolanda Damen en Joke Spierings. We hebben samen ruim een uur gelopen in de omgeving van het Stadion om daarna weer in het stadion terug te komen.
   De binnenkomst was een bijzonder hoogtepunt. We werden onder luid applaus ontvangen door vrijwilligers van de organisatie en reeds gefinishte deelnemers. Onze COPD-patiënten hebben na weken wandelen in Amsterdam hun doel van 3 km gehaald. Echt een heel bijzondere prestatie! Schaatser Annamarie Thomas, rolstoelbasketballer Barbara van Bergen, Olga Commandeur, Bas van de Goor en medewerkers van het Longfonds reikten de medailles uit. Trots op deze prestatie en met veel enthousiasme stonden we samen aan de finish. Op het moment dat de grootste groep deelnemers binnen was in het Olympisch Stadion kwam Wolter Kroes optreden. Hij maakte het feestje compleet. Al met al een zeer geslaagde en mooie dag. We lopen verder, op naar volgend jaar!

   Joke Spierings
   Longverpleegkundige Jeroen Bosch Ziekenhuis

   Finale Nationale Diabetes Challenge, Amsterdam (29-09-2018)

   Gedurende 20 weken wandelen deelnemers met COPD wekelijks in groepjes met hun zorgprofessional (bijvoorbeeld longverpleegkundige, longarts of fysiotherapeut)

   Indicatiestelling

   De Nationale COPD Challenge (NCC) is ontwikkeld voor mensen met COPD, in behandeling bij longarts of huisarts, met een (nog) redelijke inspanningscapaciteit zonder verhoogd veiligheidsrisico naar inschatting van de behandelaar. Dus, mensen in de kwadranten “kunnen en doen” en “kunnen, niet doen”.

   Inclusiecriteria
   1. De wens van de patiënt om met behulp van de NCC de fysieke activiteit in het dagelijks leven op peil te houden of te verhogen
   2. Inspanningscapaciteit gemeten met een 6MWD of fietstest met redelijke uitkomst (denk aan 70% 6MWD of 70% maximale fietstest)
   Exclusiecriteria

   Algemeen veiligheidsrisico naar inschatting van de behandelend arts, zoals:

   1. Ernstige desaturatie tijdens 6MWD (<90%)
   2. Onderhoudsbehandeling met O2 (tenzij de behandelend arts het veilig acht)
   3. Belangrijke (cardiovasculaire) comorbiditeit
   4. Ziekenhuisopname vanwege COPD exacerbatie in de afgelopen 3 maanden (tenzij de behandelend arts het verantwoord acht)

   Bij hoge ziektelast of lage inspanningscapaciteit dient eerst analyse van de integrale gezondheidstoestand te zijn verricht en/of doorverwijzing naar een revalidatietraject op maat overwogen te worden.

   Meedoen

   Wilt u ook de positieve effecten van een actieve leefstijl op een leven met een chronische longaandoening ervaren?

   Doet u ook mee?

   Voor meer informatie en aanmelding kunt u terecht bij de Bas van de Goor Foundation:

   Website: www.nationaleCOPDchallenge.nl
   Email: COPD@bvdgf.org
   Telefoon: 06-51343264