Terug naar Nationale COPD Challenge

Testimonial: de Nationale COPD Challenge

Wat zijn we trots! Zaterdag 29 september was het zo ver: de finale van de Nationale COPD Challenge!

Afgelopen mei zijn we in het Jeroen Bosch Ziekenhuis gestart met de Nationale COPD Challenge. Een vaste groep van enthousiaste mensen met COPD heeft met veel plezier 20 weken lang gewandeld, samen met een zorgverlener van Longgeneeskunde. We hebben hierbij ondersteuning gehad van de Bas van de Goor Foundation die al jaren de Nationale Diabetes Challenge organiseert. De Nationale Diabetes Challenge is een initiatief waarbij zorgverleners samen wandelen met mensen met diabetes of andere chronische aandoeningen, ten behoeve van een gezonde leefstijl. Dit jaar deden voor het eerst 23 mensen met COPD mee.

Vanuit Den Bosch zijn we op die finaledag met 2 volle bussen deelnemers vertrokken naar Amsterdam. We kwamen om ongeveer 10.30 uur aan in het Olympisch stadion. Het was een prachtige zonnige dag. Het stadion was gevuld met ongeveer 4000 mensen. Het was een prachtig gezicht vanaf de tribune. Al die enthousiaste mensen die wekenlang samen getraind hebben voor dit moment. Er was een professionele warming up door Olga Commandeur (oud-atlete en presentatrice van het tv-programma Nederland in Beweging). En nadien volgde de opening door van Bas van de Goor. Voor deelnemers aan de Nationale COPD Challenge volgde nog een toespraak van prof. dr. Richard Dekhuijzen (hoogleraar longgeneeskunde). Daarna klonk het startschot voor onze wandeling. De groep van het JBZ bestond uit 20 deelnemers, waaronder mensen met COPD en hun familie, longarts Mariëlle Broeders en longverpleegkundigen Jolanda Damen en Joke Spierings. We hebben samen ruim een uur gelopen in de omgeving van het Stadion om daarna weer in het stadion terug te komen.

De binnenkomst was een bijzonder hoogtepunt. We werden onder luid applaus ontvangen door vrijwilligers van de organisatie en reeds gefinishte deelnemers. Onze COPD-patiënten hebben na weken wandelen in Amsterdam hun doel van 3 km gehaald. Echt een heel bijzondere prestatie! Schaatser Annamarie Thomas, rolstoelbasketballer Barbara van Bergen, Olga Commandeur, Bas van de Goor en medewerkers van het Longfonds reikten de medailles uit. Trots op deze prestatie en met veel enthousiasme stonden we samen aan de finish. Op het moment dat de grootste groep deelnemers binnen was in het Olympisch Stadion kwam Wolter Kroes optreden. Hij maakte het feestje compleet. Al met al een zeer geslaagde en mooie dag. We lopen verder, op naar volgend jaar!

Joke Spierings
Longverpleegkundige Jeroen Bosch Ziekenhuis